LOL
12/09/2020
Riot са безсилни! Хомофобия, расизъм и полова дискриминация цари сред отборите в Clash!

Когато отворим клиента на League of Legends, са ни необходими няколко клика, за да се присъединим към ranked-лоби и да започнем да играем. За съжаление обаче, също толкова лесно е да намерим расистки, хомофобски и сексистски „пожелания“ почти постоянно в играта.

Режимът Clash, който е достъпен за всеки притежател на акаунт над ниво 30, позволява на играчите да се обединят с четирима други, за да се състезават в мини-турнирна система срещу други отбори. Всеки отбор може потенциално да спечели награди в играта, което прави турнира доста интересен и интригуващ.

Проблемът идва от това, че Riot не модерират имената на отборите по време на изграждането им преди битките. Това означава, че всеки може да отвори клиента, да кликне върху Clash и да потърси произволно име на отбор или да прегледа всички имена на отбори на един път от всеки tier.

Именно това довежда до страшно много играчи, които са създали расистки и хомофобски имена на отбори. Над 40 са вече случаите на такива тимове от Европа, Западна и Северна Америка, само за три дни от един турнир.

От „Black Lives Don’t Matter“ до „Never Trust Black“ веднага ни става ясно, че автоматизираната система за модериране на Riot може лесно да бъде заобиколена.

Това обаче не е всичко. Има имена на тимове като „The NWards“ и „Twin Tower Terrorists“, а „White Lives Matter“ се появява няколко пъти в класацията на Clash в NA и EUW.

Riot вече са предприели действия, за да разрешат проблема с токсичността. Компанията направи възможно докладването на играчи по време на избора на герои, ако още от лобито те злоупотребяват с позицията или езика си спрямо другите.

League of Legends отдавна е обявена като една от най-токсичните игри. Проучване, публикувано от GameRant по-рано тази година, установи, че 98% от играчите, които са участвали в проучването, са били обидени по време на играта, а други 79% са заявили, че са преживели повторен „тормоз“ дори след приключването на мача.

По-рано тази година Riot попаднаха и в друг спор. След смъртта на Джордж Флойд, високопоставеният служител на компанията - Рон Джонсън описа животът на Флойд като „престъпен“ и направи няколко коментара относно всичките му арести.