09/09/2020
Драмата не стихва! Apple заведоха солиден иск срещу Epic Games!

През август Epic Games заведоха дело срещу Apple, в което настояваха, че вградената система за разплащания на iOS App Store, която дава на Apple 30% от всички приходи, е равносилна на монопол. Компанията също така поиска и получи разрешение и ограничителна заповед, която попречи на Apple да блокира достъпа си до акаунти, необходими за разработката на Unreal Engine. Искането, Apple да върне Fortnite обратно в магазина си обаче, беше отхвърлено.

„Въпреки че Epic се представят като съвременния и корпоративен Робин Худ, в действителност това е компания с много милиарди долари, която просто иска да не плаща нищо за огромните приходи, които получава от App Store. Исканията на Epic за специално отношение не могат да бъдат съгласувани с грубото нарушение на договора, тъй като натрупват милиарди, вземайки комисионни от продажбите на разработчиците на игри, както и таксуването на потребителите до $99,99 долара за пакети с V-Bucks."

Контра-искът набляга и на това, че Epic използват инструментите, технологията, софтуера, възможностите за маркетинг и обхвата на клиентите, които са достъпни чрез App Store, като това им е предоставило масивен и разнообразен пазар, пряк резултат от инвестициите на Apple.

Бизнес практиките, които Epic са декларирали като „некоректни“ и „ограничителни“ - включително техническите ограничения, касаещи App Store-а, съществуват от дебюта му през 2008 година. Именно те значително са увеличили продукцията и са превърнали App Store в двигател на иновациите, с броя и разнообразието на приложенията, обемът на изтеглянията на приложения и приходите, спечелени от разработчиците на приложения, нарастващи експоненциално с течение на времето.

"Epic изстреляха първия куршум в този спор и тяхното умишлено, нагло и незаконно поведение не може да бъде оставено без последствия. Нито самодоволните (и егоистични) изисквания на г-н Суини, нито мащабът на бизнеса на Epic, могат да оправдаят преднамерените договорни нарушения на тази компания, както и деликтните й поведение и нелоялни бизнес практик!" – се казва в новия иск на Apple.

Делото между Epic и Apple трябва да се възобнови на 28 септември.