21/09/2020
Microsoft закупиха ZeniMax Mediа за 7.5 милиарда долара!

Това наистина може да се окаже сделката на годината - Microsoft току-що обявиха, че придобиват ZeniMax Media, компанията-майка на издателя Bethesda Softworks, за 7,5 милиарда долара. Това означава, че когато Microsoft завършат официално придобиването, те ще притежават множество нови големи франчайзи, между които Doom, Quake, Fallout, Wolfenstein, The Elder Scrolls, Starfield, Dishonored, Prey и други. Oчаква се сделката да приключи до края на юни 2021 г., което е краят на финансовата година на Microsoft.

Тази нова "придобивка" на компанията сигнализира за голямото разрастване в бизнеса с разработката на игри, тъй като Bethesda Softworks, Bethesda Game Studios, id Software, ZeniMax Online Studios, Arkane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog и Roundhouse Studios се присъединяват към компанията.

Игрите на Bethesda ще бъдат добавени в Xbox Game Pass през следващите месеци, а бъдещите версии ще бъдат добавяни към Game Pass, както и при всички останали заглавия на Xbox Game Studios.

Някои хора изразиха притеснения, че все още не е ясно какво означава тази сделка за техните игри на други платформи. Пийт Хайнс от Bethesda обясни, че студията на компанията все още работят по същите игри, по които са работили и вчера, като тези игри ще бъдат публикувани от Bethesda.

Това със сигурност ще означава, че съществуващите партньорства и сделки ще продължат, така че Deathloop и Ghostwire: Tokyo ще останат ексклузивни за PlayStation 5, когато стартират през 2021 г., докато The Elder Scrolls Online и Fallout 76 ще продължат като игри на различни платформи. Истинският въпрос е дали следващата игра на Elder Scrolls, следващата Doom, следващата Wolfenstein или дългоочакваната Starfield ще се превърнат в "exclusive" за Xbox и Windows 10.

Без съмнение, каквото и да се случи до юни 2021-ва, ние ще ви държим в течение.

Тази сделка определено вещае само приятни неща! :)