CS:GO
27/10/2020
Седем CS:GO-състезатели със забрана от ESIC заради нелегални залози!

През 1989 г. големият Пийт Роуз получи доживотна забрана да участва в бейзболни състезания от Major League Baseball, заради направени залози на Синсинати Редс – отбор, на който той беше мениджър.. Наказание, което тежи и до днес, въпреки че са изминали 30 години, а Пийт дори губи мястото си в „Залата на славата на бейзбола“.

По същите тези параграфи, седем CS:GO-играчи, които наскоро бяха арестувани за залагания на мачове, извадиха все пак малко късмет – получиха забрани само за една година.

В резултат на съвместното разследване между ESIC и ESEA, ESIC откри, че седем професионални играчи по CS:GO, играещи в MDL [Mountain Dew League] Австралия, са залагали на мачове по време на собственото си участие в тях. Освен това ESIC установи, че няколко съучастници на нарушителите също имат отношение в залагания, свързани с мачовете, играни от нарушителите."

Решението отбелязва, че следните играчи ще си вземат почивка за една година:

Stephen “sjanastasi” Anastasi (LAKERS) [now playing as “stvn”]

Akram “akram” Smida (Rooster) [now playing as “ADK”]

Daryl “Mayker” May (Ground Zero)

Corey “netik” Browne (Rooster) [sometimes spelt “nettik”]

Damian “JD/The Real Goat” Simonovic (Rooster 2)

Carlos “Rackem” Jefferys (Rooster 2)

Joshua “jhd” Hough-devine (Rooster 2)

MDL не е най-голямата професионална лига, но е абсолютно легитимна. Тя е създадена от ESL в партньорство с Mountain Dew и служи като трамплин за всеки изгряващ отбор.

ESIC не може да наложи забрани на играчите изцяло, но нейните решения са обвързващи за всички членуващи организации, което включва ESL, Dreamhack, Blast Pro Series, LVP / Fandroid и много други - достатъчно, за да може да въздейства негативно, поставяйки някого в черните си списъци.

Съобщението за тези наказания идва само няколко месеца след като други такива бяха връчени на трима треньори по CS:GO, които бяха уловени да използват „spectator bug“-а в официални мачове.

ESIC съобщават, че не са приключили с разследвания и се очакват още доста последствия, касаещи различни хора и организации.