07/01/2020
Какво се случва с DotА2? Невиждан спад за играта от 2014-та година

Много малко игри могат да поддържат голямa база от играчи, както DotА2 през последните осем години. Играта достигна най-висок връх с 1 064 377 уникални играчи през септември 2016 г, което си е феномен. Но числата намаляват прогресивно.

Като цяло изминалата година беше силна за DotА2. Хитовото заглавие отново успя да счупи таргета от един милион играчи за първи път от три години. Но с началото на 2020 г. тези цифри продължават да се топят. MOBA-та регистрира и най-ниския брой, след като през януари 2014 г. достигна 673 496. А сега са дори още по-малко!

През последните 30 дни средният брой на потребителите е паднал под 385 000, а уникалната им обща бройка продължава да намалява, достигайки 627 790 - най-ниското общо от постепенното покачване, започнало в края на 2013 г.

Valve постоянно се борят, за да задържат играчите си с големи “patch”-ове и нови герои, като до момента определено им се получава. Основният въпрос обаче е за новата 2020-та година – какво ще случи и ще може ли компанията да продължи да поддържа фен-масата си?

Въпреки че все още има много играчи, които играят всеки ден, то тези висоти и спадове са чудесен показател, че някои доста големи проблеми тормозят DotА2.

Едни от тях произлизат от самото намаляне на играчите! Без такива времето за намиране на мачове в по-високите нива ще се влоши, а това ще принуди повече от хората да си направят смърф-акаунти, за да намират по-лесно игри. Това ще накара по-новите фенове да изпитат дискомфорт и да се откажат, което ще увеличи проблема допълнително.

Ако числата продължават да се сгромолясват, то създателите на съдържание в общността, също могат да бъдат принудени да напуснат, което впоследствие може да „изгони“ и стриймърите.

Valve трябва да стабилизират положението си и да подобрят DotА2, иначе базата и общността на играчите ще се разпадне, а компанията има горчив опит с това - визираме Team Fortress 2!

Надяваме се, че гигантите в гейминга ще направят нещо, за да поддържат играта си в стабилно състояние...