24/03/2020
250 000 онлайн зрители наблюдаваха трилъра от F1 на Бахрейн!

Без действително да има Формула 1 през този уикенд, вниманието на феновете се насочи към новосъздадените серии Virtual Grands Prix, които имат за цел да „утолят жаждата“ на широката публика, след като коронавирусът нанесе своя удар и по този спорт.

Нико Хълкенбърг, Ландо Норис и Джони Хърбърт се изредиха в неделя вечерта за виртуален Grand Prix от Бахрейн с 14 обиколки, спечелен от състезателя по Формула 2 – Гуан Ю Джоу.

На поул-позиция бе състезателят със спортни автомобили Филип Енг (от отбора на РедБул), а компания на предния ред му правеше и резервният шофьор на Мерцедес – Естебан Гутиерез. Водачът на Рено, Джоу, както и Уилямс Николас Латифи стартираха на втория ред.

Норис от отбора на Макларън трябваше да започне последен, а аватарът му беше заменен с компютър, наречен „LandoBot“, за част от състезанието.. Или поне докато се бореше с техническите проблеми. Загрявката му включи и весело телефонно обаждане до Макс Верстапен, което се излъчи на живо по Twitch.

Надпреварата започна с гръм и трясък, след като Хълкенберг се завъртя точно в своята „racing point”, а Джони Хърбърт пое преднина от 16-и за Алфа Ромео - въпреки че получи наказание за пробив и прекъсване на първата обиколка.

250 000 хиляди души наблюдава зрелището, което определено предизвика фурор в мрежата.

Тези от вас, които обичат състезанията от сериите на Formula 1 могат да останат спокойни, защото виртуалните състезания ще се провеждат при всеки отложен Grand Prix, като инициативата трябва да продължи до май. Това, рабира се, може да бъде удължено, ако резултатите от пандемията с коронавируса не бъдат задоволителни, и се стигне до ново отлагане на състезанията.

Следващият виртуален гранд ще бъде след две седмици - на 5 април, когато шофьорите ще се състезават в австралийският Grand Prix в Мелбърн, така че не забравяйте датата и се стягайте за малко аромат на изгорели гуми!