16/05/2020
Краят на една ера! Microsoft спира с производството на 32-битови системи!

32-битовата ера е към своя край.. Настъпи и това време! Ако някой все още не е разбрал, живеем в 64-битов свят, а ако има такива, които се колебаят дали това е истина, Microsoft  ще им покаже още този месец с приключването на поддръжката на 32-битовите версии на OEM System Builder-и.

Започвайки с Windows 10, версия 2004, всички нови системи ще трябва да използват 64-битови билдове, като Microsoft вече няма да пуска 32-битови такива за OEM-разпространение.

Компанията се позовава на актуализацията от май 2020 г. за Windows 10, която трябва да е налична и на вашите компютри.

Какво означава това за вас? Ще спре ли внезапно вашият компютър, след като 32-битовата поддръжка приключи? Отговорите на тези въпроси са: Вероятно няма да има голямо значение и вашият компютър определено няма да спре да работи!

AMD и Intel създават 64-битови процесори вече повече от десетилетие, така че освен ако нямате наистина много стар компютър, за момента няма да ви се наложи да сменяте операционната си система.

За всеки, който все още се придържа към 32-битова система, от Microsoft обясняват, че все още ще се внедряват актуализации на функции и сигурност за тези устройства. Колко точно – не става ясно, но по логически път можем да изчислим, че поне в следващите 2 години ъпдейти ще има.

Едно от основните предимства на 64-битовите системи, е че могат да използват повече оперативна памет. В зависимост от версията на Windows 10, лимитът за такава памет е между 128 GB (64-битов Windows 10 Home) и 6TB (64-битов Windows 10 Enterprise и 64-битов Pro за работни станции), докато лимитът за 32-битовите версии си остава само 4GB.

Има и други предимства, като например по-добра сигурност и подобрена производителност. Задава се въпросът защо на първо място някой би стартирал Windows 10 на 32-битова система. Повечето геймъри не го правят.. Именно след проучване на Steam за хардуер и софтуер се оказва, че едва 0,2 процента от потребителите работят с 32-битова версия на Windows 10.

Какво да кажем, освен – очакваше се.. Поредна носталгина усмивка и оставяме старите технолоогии на рафтовете..

Сбогом Windows 32 bit!