LOL
28/05/2020
Средната годишна заплата на играчите в LCS е $410 000!

Едва ли за някого би било изненада, че професионалните състезатели по League of Legends от Северна Америка печелят страшно много пари. Средната им заплата в LCS през 2020 г. е $410 000 долара, според Хал Биагас, изпълнителен директор на Асоциацията на играчите в Северна Америка LCS (NALCSPA).

Това означава, че през последните три години средната заплата се е увеличила с близо 400 процента, спрямо 2017 г., когато състезателите получаваха по $105 000. Този растеж е следствието на създаването на франчайз-системата, която доведе до увеличаване на спонсорството и приходите за отборите в NA League.

В допълнение към изплащането на заплатите, повечето LCS-организации покриват и разходите им за живот, като например настаняване, храна и социални придобивки. И накрая какво се получава – взимаш огромна сума пари, а на всичко отгоре и почти няма за какво да ги изхарчиш, тъй като всичко ти е абсолютно осигурено..

И въпреки че $410 000 долара са впечатляваща сума, тя може да бъде и малко подвеждаща, защото според информацията някои играчи, като Huni и Impact, дори взимат заплати над 1 милион долара годишно.

Ако сравним LCS с основната футболна лига (MLS), например, средната заплата на MLS играч през 2018 г. е $412 000. Е, в MLS обаче има значително повече играчи в сравнение с LCS.. Да не забравяме и тази „малка“ подробност!

Независимо от това, нарастването на възнагражденията на състезателите е чудесна новина за NA League и индикация за това докъде е стигнала League Of Legends-сцената.

И не забравяйте - летният сплит стартира в петък, 12 юни.