22/05/2020
G2A изплатиха $40 000 долара на Factorio, заради продажбата на нелигитимни ключове!

Търговците на дигитални лицензи за видео-игри от „сивия сектор“ - G2A - бяха подложени на одит през миналата година, след като няколко разработчици заявиха, че предпочитат потребителите да използват пиратските версии на своите игри, вместо да ги купуват от подобни дистрибутори.. В отговор на това G2A стартира инициатива: компанията реши да изплати на разработчиците десет пъти загубените пари за всички ключове за активация, получени по незаконен начин.

Малко след това студиото на Factorio - Wube Software обяви, че ще се възползва от „офертата“ на G2A. Десет месеца по-късно резултатите са следните: G2A плати на Wube Software $ 39 600 компенсация за продажбата на 198 нелегитимни ключа!

В изявление G2A заявиха лаконично, че Wube е единствената компания, която участва в „офертата“. Първоначално студиото предаде на G2A списък с 321 ключа, за които се твърдеше, че са продадени нелегитимно, като 198 от тях в крайна сметка са били приписани на G2A (останалите трябва да са били продадени на други пазари).

Антипатията на разработчиците към G2A се появи миналата година, когато Майк Роуз от No More Robots привлече вниманието на хората към нов рекламен трик от дистрибутора.

G2A извадиха спонсорирани реклами в Google, което означава, че когато търсите нашите игри, първото нещо, което виждате, са кодовете и линкове към сайта им, а след това и нашите..“

G2A отвърнаха, че за 10 милиона транзакции годишно, имат само 198 [незаконно получени] ключа, продадени през своя сайт.

Каква е цялата история – надали ще разберем напълно. Със сигурност има доста лицензи за игри, за които не е особено ясно откъде реално идват.. Но каквото и да си говорим, G2A е наистина един от най-мощните пазари за електронни заглавия.