23/02/2021
Sony започва да цензурира насилствените сцени във видеоигрите си!

Напоследък се чуват слухове, че Sony смята да цензурира насилието във видеоигрите. Видовете насилствени сцени са обект на спорове от доста време насам, а и не-малко хора смятат, че игрите трябва да имат по-малко агресия и кървища, за да бъдат достъпни за по-голяма аудитория. Въпреки това, редица разработчици продължава да изобразяват брутални персонажи и действия в заглавията си.

Според доклад на GameSpark Japan, Sony вече е отправил молба към разработчици да премахнат сцени на насилие в някои видеоигри. В Naruto Ultimate например, един от героите страда от липса на ръка в оригиналната си история, но в крайния продукт, ръката му е възстановена, за да бъде ситуацията съобразена с политиките на компанията.

Странното в случая е, че липсата на крайници при персонажи с човешки вид не е разрешена от Sony Interactive Entertainment, но не е забранена от CERO. CERO е организацията, отговорна за рейтингите и оценяването на видеоигри в Япония. В историята на Naruto Ultimate, героят технически не е човек. Въпреки това, персонажът има човешки вид, и това е причина, ръката му да бъде възстановена..

Няма как да подминем и факта, че Sony са си „затворили очите“ при подобни изображения в други игри. В Dragon Ball Z Kakarot например, има сцени, в които се разкрива, че ръката на Nappa е разчленена. Изненадващо, това не е премахнато от играта, защото има разлика във въздействието на двете игри върху широката публика.

Позицията на Sony по този въпрос е доста изненадваща, ако вземем на предвид факта, че някои от игрите на компанията са еталон в жанровете, в които присъства много кръв и насилие.. Например The Last of Us 2 има няколко доста брутални и кървави моменти, които, въпреки че получиха известна критика, бяха широко приветствани от общността.

Май, май правилата няма да важат за абсолютно всички игри.. Там където има пари, ще има и кървави сцени.

Нали, Sony?