06/04/2021
Изтичане на данни от Facebook разкри личната информация на 533 милиона души!

Според скорошен доклад, най-популярната в света социална мрежа Facebook е била засегната от масивен “data breach”. Facebook има над 2,6 милиарда активни потребители месечно по целия свят и над половин милиард от тях са били засегнати от изтичането на данни.

База данни с над 533 милиона потребители е била забелязана в хакерски форум от главния технологичен директор на Hudson Rock - Алон Гал. Основната част от данните идва от Съединените щати, с цели 32 милиона компрометирани записа. Въз основа на екранни снимки, публикувани от Гал, има около 28 милиона засегнати акаунта от Саудитска Арабия, 17 милиона от Колумбия, 11 милиона от Великобритания, осем милиона от Бразилия, седем милиона от Австралия и много други.

Списъкът разкрива мобилните номера на милиони потребители във Facebook, което прави възможно откриването на някого чрез свързания телефонен номер на потребителя. Друга лична информация, като имейл, дата на раждане, геолокация, дата на създаване на акаунт, статус на връзката и описания също е видима за повечето акаунти в базата данни.

Говорител на Facebook заяви пред Business Insider, че уязвимостта зад това нарушение е била поправена през 2019 г. Въпреки че изтеклата база данни не е скорошна, това не означава, че информацията все още не е от значение. В крайна сметка хората не са склонни да променят често рождените си дати, адреси или имейл адреси.

В миналото, изтичането на данни от Sony дори доведе до спирането на услугата PlayStation Network. Microsoft също не се представи много добре, тъй като руски хакери твърдяха, че са се докопали до изходния код на компанията след атаката на SolarWinds.

Сменяйте често паролите и се пазете! 😊