29/04/2021
AMD с приходи от $3.4 милиарда за първите 3 месеца на 2021, но не заради криптовалутите?

В доклад, публикуван вчера, касаещ първото тримесечие на фискалната година на AMD, компанията разкри сумата от $ 3,45 милиарда в приходи. И ако тази цифра ви изглежда огромна, то това е 93%-тово увеличение на годишна база. Тоест двойно повече спрямо миналата година. В раздела „Computing and Graphics“ на AMD, където отиват и основните приходи от нашите покупки на компоненти - компанията може да се похвали с $ 2,1 милиарда ръст, спрямо миналогодишните $1,438 милиарда, и с оперативна печалба от $ 485 милиона, спрямо $ 262 милиона за 2020-та година.

Този вид растеж не е изненадващ във времена, в които хардуерът се търси много. На обичайните въпроси и отговори, които нямаше как да не се зададат, изпълнителният директор на компанията Лиза Су, сякаш се опитваше да прикрие каква част от приходите са в следствие на криптовалутите:

"Попитахте за крипто. Ние нямаме особено големи приходи заради криптовалутите. Просто виждаме как новите продукти се харесват на крайния потребител.“

Ако погледнем и от друга гледна точка, AMD има не особено много възможности да измери колко голямо е влиянието на копаенето на криптовалута в действителност върху приходите. Тази невъзможност да се анализират цифрите, произтичащи от истинските продажби на GPU за игри и тези, които са отишли ​​при „майнъри“, означава, че е трудно да се определи конкретната стойност в момента.

Какво и да се говори обаче, пазарът в момента страда от недостиг на компоненти. И всичко това точно заради криптовалутите.