14/05/2021
IBM потвърди съмненията на Intel и TSMC! Недостигът на чипове няма да приключи скоро!

IBM се присъедини към редиците на високопрофилните технологични компании, всички от които са на мнение, че кризата с чиповете може да продължи поне за няколко години.. Това е последното нещо, което ние, геймърите, искаме да чуем, но най-добрите технологични компании планират въпросния недостиг да продължи до 2022/2023 година.

Джим Уайтхърст, президент на IBM, заяви пред Би Би Си, че ще трябва да изчакаме доставките известно време, защото изграждането на нови фабрики не става бързо.

„Просто има голямо изоставане между момента, фабриката е планирана да заработи, да влезе в строеж, и кога излизат чиповете от нея, предназначени за клиентите.“ - каза Уайтхърст.

Коментарите му звучат до болка познато, както и думите на изпълнителния директор на Intel - Пат Гелсингер – от миналия месец, отново за недостига на чипове.

„Ние вярваме, че имаме силите да го направим. Мисля, че това са няколко години, през които трябва да работим здраво, за да изградим капацитет, който да може да задоволи нуждите на всички!“ - каза Гелсингер пред Washington Post.

TSMC също изрази колебание в бързия край на кризата за чипове. Според компанията, тази година не се вижда край на недостига, а може би и дори следващата.

Не само компютърните компоненти са на изчерпване, като автомобилните чипове също попаднаха под ударите на кризата. Световни лидери, включително и администрацията на Джо Байдън, вече се притесняват за индустрията през следващите няколко години. Такъв недостиг вероятно ще доведе до тласък в производството на чипове в САЩ и Европа, заедно с производствената мощност в Азия, но, както признават повечето технологични лидери, ще мине известно време, докато „колелото се задвижи“.