08/05/2021
Английската банка предупреди инвестиралите в криптовалути да се приготвят за фалит!

Губернаторът на Централната английска банка заяви, че виртуалните криптовалути нямат присъща стойност и хората, които инвестират в тях, трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари. Андрю Бейли, който е начело на държавната банка на Острова от март 2020 г., направи коментарите по време на пресконференция, на която беше попитан за бъдещето на криптовалутите.

Ще бъда съвсем откровен с вас - купувайте ги само ако сте готови да загубите всичките си пари.“

Коментарите на г-н Бейли идват точно когато Dogecoin, една от криптовалутите на пазара, успя да се повиши над 100 пъти по-бързо от Bitcoin, докато друга криптовалута с името Etherium, наскоро достигна рекордни върхове.

Много от тези криптовалути са популяризирани от известни личности, включително и от компанията SpaceX и нейният небезизвестен изпълнителен директор - Илон Мъск. Разнородните tweet-ове на г-н Мъск редовно “изтрелват” цените на криптовалутите в различни посоки, особено когато намекне за бъдещи планове или това в коя валута е инвестирал част от средствата си.

Банката на Англия обаче, не изглежда напълно против криптовалутите. Заедно с Министерството на финансите, тя работи за оценка на ползите от национална цифрова валута, която може да бъде известна като „Britcoin“. До края на десетилетието се очаква само едно на всеки 10 плащания на Острова да се извършват с традиционна хартиена банкнота или метална монета.

Нашата визия е за по-отворен, по-екологичен и технологично по-напреднал сектор на финансовите услуги. Ако успеем да уловим потенциала на технологиите, ще затвърдим позицията на Обединеното кралство като световен финансов център.“ - каза тогава канцлерът Риши Сунак.

Банката на Англия също се събра през януари 2021 г. с централните банки на Япония, Швеция, Швейцария и други от еврозоната, за да разгледа икономическите ползи от цифровите валути.

Именно след тази среща, поддръжниците на криптовалутите заявиха, че щом мощните финансови регулатори обсъждат виртуалната валута, значи посоката към пълно дигитализиране на финансовите средства се запазва.