08/06/2021
AMD владее 30-процентов дял от пазара при CPU и геймърските конфигурации!

Според последното проучване на Steam, AMD е компанията, която е „завладяла“ около 30% от процесорния пазар, както и в игралните конфигурации на повече гейминг любители. Това хич не е изненадваща новина, с оглед последните продукти на пазара, които AMD реализира!

Zen 3 чиповете се появиха в края на 2020 година, а Ryzen 9 5900X и Ryzen 5 5600X оказаха и продължават да оказват голямо влияние при процесорите от този клас. И двата продукта бяха засегнати от проблеми с доставките и бяха разпродадени в началото на годината, макар че в момента състоянието е почти стабилизирано. Именно заради това и броят на машините, които сега „пържат“ тези чипове, изглежда се увеличава.

Нещата обаче стават по-изравнени, що се отнася до графичните карти, където можем да придобием представа кои модели всъщност купуват хората. Най-големият подем тук е за Nvidia GeForce RTX 3060 при лаптопите, като и останалите графични процесори Ampere на Nvidia също се продават добре.

Интригуващо е, че мобилното GPU GeForce GTX 1060 претърпява най-големия спад, което би означавало, че има много геймъри, които се обновяват до последното поколение. Това има смисъл, като се има предвид увеличението на производителността, предлагано от Ampere в сравнение с Pascal.

Има много интригуващи цифри там, както обикновено има при всяко проучване на Steam. Това, разбира се, е статистика от чисто информативна точка, на която трудно можем да се уповаваме с абсолютна конкретика.