13/07/2021
Хиляди бройки PS4 Pro са конфискувани след акция на полицията в Украйна!

Въпреки че има хроничен недостиг на конзоли PlayStation 5 и Xbox Series X, очевидно е много по-лесно да се снабдите с големи количества от предишното поколение - PS4 Pro. След акция през изминалата седмица, извършена от Службата за сигурност на Украйна (SBU), бе разкрит склад, пълен с близо 5000 бройки компютърно оборудване, сред които близо 3800 конзоли.

SBU установява, че в помещението в близост до енергоразпределителната компания Vinnytsiaoblenergo във Виница, се извършва кражба на големи количества електроенергия. След проведени мероприятия се разкрива една от най-големите подземни криптоферми, конфискувани някога от украинските правоохранителни органи.

Въпреки че списъкът с конфискувани активи не посочва марката или модела на намерените 3800 конзоли за видеоигри, изображенията от склада показват ред след ред PS4 Pros, подредени на рафтове. Ако конзолите бяха закупени нови и всички те бяха PS4 Pros, това е приблизителна инвестиция от над $1,5 милиона.

След разследването в склада и по домовете на криптокопачите, които са жители на Виница и съседния Киев, правоохранителните органи изземат гореспоменатите игрови конзоли, над 500 графични карти и 50 компютърни процесора, както и документация и устройства за проследяване на потреблението на енергия като преносими компютри и флашки.

Някои украински медии спекулират, че компанията Vinnytsiaoblenergo може да е участвала в добива, като е разрешила дейностите да се извършват върху собствеността на компанията, пренебрегвайки дейността й. Енергийната компания публикува изявление, в което отрече каквото и да било участие в незаконната дейност и заяви, че „копаене на криптовалути“ никога не се е случвало в помещенията на компанията.