12/07/2021
Цените на GPU-тата втора ръка белязаха голям спад в Китай, но само при покупка на едро!

Германия вече не е единственото място, на което цените на най-добрите графични карти бележат рязък спад, след като репресиите срещу криптовалутите в Китай заляха пазара с използвани графични процесори от ново поколение. Това помага за завръщането на MSRP-цените след недостига, който преживяхме, а HKEPC съобщава, че огромното количество карти, появяващи се при търговци на дребно, е довело до някои цени, които са дори по-ниски от препоръчаните им в ценова листа.

Много криптомайнери продават всичко - от най-новите RTX3090 до по-стари графични процесори от серията AMD Radeon RX 400 и Nvidia GeForce GTX 10, но уловката е, че те са пуснати основно за цени и брой при покупка на едро. Това означава, че ако нямате достатъчно късмет да намерите графична карта, ще можете да се сдобиете с нова само ако сте готови да платите цената за стотици наведнъж, което ще ви струва ужасно много, дори ако живеете в Китай.

Първото нещо, което трябва да се вземе предвид при покупка от пазара на втора ръка, е, че е изключително трудно да се каже какъв стрес и натоварване са изпитали тези графични карти. Не забравяйте, че обикновено няма гаранция при покупка от дистрибутори за стоки втора ръка.

Същи така има и много измамници, които искат да спечелят бързо на фона на недостига на графични карти. Бъдете внимателни откъде купувате и винаги проследявайте продавача, за да сте сигурни, че той е реален, а не фалшив.

Междувременно, цените на картите в САЩ също започват леко да падат.

Дали се вижда светлината в края на тунела?