26/07/2021
11-годишен откри легален експлойт, за да се сдобие с RTX3090!

Милиони хора по света правят всичко възможно, за да си осигурят следващо поколение графичен процесор, а търговците на дребно всячески се опитват да намерят начини да победят ботовете, които пълнят инвентара си от карти в мига, в който биват пуснати по уебсайтовете. По този начин за нормалните потребители почти не остава нищо, тъй като отпуснатите бройки биват изкупувани за секунди.

Един от сайтовете, който е главен герой в нашата статия, използва лотарийна система, при която купувачите могат да кандидатстват и да чакат късметът да е тяхна страна, следващият път, когато RTX30 се появи в наличност и те, разбира се, бъдат изтеглени. Както можем да си представим, не са много хората успели по този начин.

Едно момче от Флорида обаче (с помощта на баща си), намира начин да заобиколи лотарийната система и да се докопа до нова EVGA RTX 3090. За съжаление, след този трик, никой вече не може да се възползва, след като сайтът поправя опцията за изграждането на персонализиран компютър по поръчка.

Използвайки функцията „Изгради своя компютър“ на сайта, можете да избирате компоненти, а частите се показват като отделни артикули в пазарската ви количка, което ви позволява да пропуснете лотарийната система. Преди да довършите поръчката, можете да изтриете елементите, които не искате, и да оставите само графичния процесор в нея.

Според главния мениджър Андрю Чой, уязвимостта в сайта е продала малък брой графични карти. Всички последващи поръчки са били отменени. Той дори благодари на 11-годишния младеж за откриването на експлойта.

Продължаващият недостиг на чипове доведе до някои наистина отчаяни мерки, а някои хора се опитаха дори да пренесат стотици процесори през границата на Хонконг, облепени с тях по тялото си.