17/07/2021
Куриоз! В Малайзия унищожиха 1000 нелегални копачки с парен валяк! (ВИДЕО)

Според малайзийския вестник The Star, осем души в Мири, Малайзия са обвинени за кражба на електричество, след проведена операция на полицията, която е открила 1069 компютъра, чрез които е бил добиван биткойн. В страната наскоро започнаха да се предприемат мерки срещу кражбите на електроенергия, използвана за незаконни операции за добив на криптовалути.

Компютрите са конфискувани по време на цели шест акции над имоти в близост до летище в района на Саравак. Спец-операцията е проведена след тясно сътрудничество между малайзийските власти и Sarawak Energy Berhad (SEB). Твърди се, че заподозрените са намерили начин да отклонят електричество от електропроводи на SEB, за да захранват машините за добив на биткойни, като откраднатото електричество е на стойност близо 2 милиона долара за три месеца.

Вчера, персоналните компютри са "признати за виновни", с което се издава заповед да бъдат унищожени. Защо властите избират да го направят с парен валяк остава неясно, но важен е крайният резултат. Не можем да отречем, разбира се, че това изглежда доста забавен начин за раздаване на правосъдие. Странно обаче защо общината или правителството не са избрали да ги продадат на търг в полза на хазната или да намерят начин да ги предадат на друга институция, която да ги ползва като нормални компютри?

Незаконният добив на биткойни не е нещо ново в Малайзия. Още през март мъж беше обвинен в кражба на електричество на стойност над 2,2 милиона долара от енергийната компания Tenaga Nasional Berhad. Той все още е издирван от полицията. Копаенето на криптовалута в такъв мащаб изисква ужасно много енергия, което е скъпа инвестиция.

„Кражбата на електроенергия за добив на биткойн доведе до чести прекъсвания на електрозахранването и през 2021 г. три къщи бяха разрушени (заради пожари), поради неправилни връзки към електроснабдяващата мрежа.“, каза шефът на полицията в Мири - Хакемал Хавари пред The ​​Star.

ГЛЕДАЙ ВИДЕО ОТ УНИЩОЖАВАНЕТО НА МАШИНИТЕ ЗА ДОБИВ НА БИТКОЙН - ТУК!