12/09/2021
Apple е владял 28.2% от световния гейминг пазар за 2020 година!

Делото между Epic Games и Apple успя да разкрие някои интересни цифри,  след като благодарение на официалните документи стана ясно, че 28,2% от световния пазар на видеоигри е в ръцете на компанията на Тим Куук.

От дългия анализ на съдебния процес, съдът, за да провери твърденията за наложен монопол от страна на Apple, провери пазарните дялове на компанията, както по отношение на видеоигрите като цяло, така и в специфичния сектор - мобилен гейминг.

Използвайки документи представени от самия Apple като основа, съдът разкри, че компанията е притежавала "скромната цифра" от 57,1% от световната мобилна гейминг индустрия през 2017 година.

Брутално голяма цифра! Използвайки същата методика, съдът е изчислил и дяла на компанията на пазара при мобилния гейминг и общия такъв през следващите години. Според оценките, Apple е държал 28,2% от световния пазар за 2020 година, като цифрата от сектора на мобилните игри се е увеличила до 57.6%.

Друг интересен факт е, че през 2015 г. Компанията на Тим Куук е разполагала със „само“ 15% от дяла на световния пазар на видеоигри, което ни показва един огромен и масивен растеж от тогава до този момент.