01/10/2021
Как eFootball 2022 на Konami се превърна в най-мразения футболен симулатор?

Ребрандирането на дългогодишния и успешен франчайз PES (Pro Evolution Soccer) имаше за цел да възроди и предостави ново изживяване при спортните симулатори. Играта също трябваше да бъде и достоен конкурент на известната на всички FIFA22.

Уви, това не се случи. eFootball 2022 вече е най-мразената игра в Steam, с 8% рейтинг на одобрение и екранни снимки на футболисти от играта, разпространяващи се в социалните медии като горски пожар.

Говорим за нея в минало време и май така е най-правилно. Ако мислите другояче, погледнете снимките под това изречение.

Лицата на играчите изглеждат покъртително зле (не всички) и явно технологията за сканиране, използвана в играта, не си е свършила работата. Анимациите на механиките и движенията също са странни, като липсва осезаемото, адекватно чувство за движение, необходимо за всеки спортен симулатор.

Но това не е всичко.. Най-комичните неща, като топки, оставащи във въздуха, играчи, чиито ръце се мятат назад, сякаш са счупени и футболисти, които просто „плават“ по терена, без възможност за някакво адекватно и реалистично движение, тотално убиват целият интерес.

Да се чуди човек - аматьори ли са правили играта или? Какво се случва с Konami?

Но този провал е още по-болезнен заедно със старта на FIFA22, която въпреки познатия си геймплей, изглежда като не по-добрия, а като задължителния избор за феновете на футболните симулатори.