Мексикански картел в САЩ набира нови членове чрез популярната GTA Online!

Няма съмнение, че Grand Theft Auto Online е една от най-популярните игри, въпреки че е от дълго време на пазара. Това което ще ви кажем звучи невероятно, но … е истина. Престъпни организации в САЩ се възползват от популярността на играта, за да добавят нови членове в редиците си. При това не в онлайн пространството, а в реалния живот!

Grand Theft Auto Online позволява извършването на всякакви виртуални престъпления. Има различни по вид мисии – за убийства или обири, които се актуализират непрекъснато, а играчите могат да поемат ролята на ръководители на банда, ако решат, че това е, което искат да правят с героя си. Изглежда обаче, че някои наркокартели са се възползвали от популярността на заглавието, за да убедят хората да извършват истински престъпления.

След доклад на Forbes в Съединените щати започва наказателно дело, в което са открити доказателства, че мексиканските наркокартели използват GTA Online, за да вербуват млади хора за извършване на реални престъпления. С течение на разследването се оказва, че тази практика е по-разпространена, отколкото се първоначано се смята.

gtakartel

Властите на Съединените щати откриват проблема, когато граничен патрул арестува млада жена на име Алиса Наваро за транспортиране на повече от 60 кг забранени субстанции. След като е била задържана, тя признава, че е била вербувана от мъж, когото е срещнала в ултрапопулярната GTA Online, който се е наричал Джордж. След като двамата разговаряли онлайн, те в крайна сметка се срещнали лично и Джордж убедил Алиса да стане „бегач“, предлагайки й по $2000 седмично.

GTA Online обаче не е единствената онлайн игра, която според властите се използва за набиране на млади хора за работа към престъпни картели. През декември мексиканските власти съобщиха, че са задържали три млади момчета, които са били вербувани от членове на картел, играещи популярната мобилна игра Free Fire. Твърди се, че на момчетата са били обещани по $200 на седмица, за да работят като „наблюдатели“.

Grand Theft Auto Online понастоящем е наличен на платформите PC, PS4 и Xbox One, като версията му за конзолите PS5 и Xbox Series ще стартира през март тази година.

Сподели новината в социалните мрежи:
Други новини