Най-накрая! ЕП прие USB-C портът за зареждане като задължителен за всички устройства от 2024 година!

Отне десет години на Европейския парламент да гласува и приеме закон, изискващ всички малки до средни по размер електронни устройства, продавани в ЕС, да имат USB портове за зареждане тип „USBC“ до 2024 година. До 2026 година същите правила за зареждане ще важат за лаптопите .

Съгласно новата директива клиентите ще имат възможност да купуват електронни устройства до 100W с или без захранващ адаптер. Това също принуждава компаниите да се откажат от проектирането на продукти с подходящи зарядни устройства и кабели за зареждане, което прави потребителя, по думите на Парламента, зависим от един производител. Всеки с iPhone или по-стар Macbook знае точно за какво става дума.

usb-c

Директивата също така гарантира, че производителите не трябва да ограничават скоростта на зареждане и ще помагат да се гарантира, че скоростта на зареждане е същата, когато се използва всяко съвместимо зарядно устройство. Това означава, че една компания не може да забави зареждането на своето устройство, ако решите да използвате зарядно устройство, различно от това, което тя е предоставила или продала.

През последното десетилетие Европейската комисия работи с производителите на телефони за намаляване на броя на зарядните устройства 30 на три. Според съобщението неизползваните зарядни устройства за телефони допринасят за над 11 000 тона електронни отпадъци всяка година.

Този нов закон има за цел да намали броя на хората, които просто изхвърлят зарядните си устройства всеки път, когато купуват ново устройство. Европейската комисия също предвижда, че потребителите биха могли да спестят до 250 милиона евро годишно от ненужни покупки на зарядни устройства.

Сподели новината в социалните мрежи:
Други новини