Новата 5-та генерация PCIe SSD не стартира и през ноември! Вероятно ще излезе през 2023-та!

Къде са всички PCIe 5.0 SSD? Това е въпросът, който мъчи всички, въпреки че AMD и водещият производител на чипове Phison заявиха, че устройствата ще бъдат налични през ноември, за да съвпаднат с излизането на процесорите от серията Ryzen 7000, които са съвместими с Gen 5.

Тъй като напоследък липсват всякакви новини за твърди дискове от новата генерация, изглежда малко вероятно да ги видим през тази година.

Phison има голям авторитет по въпроса като водещ външен доставчик на чипове за SSD-индустрията. Неговите компоненти са един от най-популярните избори сред доставчиците, масата от които ги предпочитат.

PHISON

Компанията обяви своя съвместим с Gen 5 контролер E26 още през май и наскоро през октомври посочи, че очаква дисковете от 5-та генерация да стартират тази година, след като платформата AM5 на AMD и процесорите от серията Ryzen 7000 излязат на пазара.

Вече приблизително месец след като Ryzen 7000 са пуснати в продажба, ние не откриваме нито едно налично Gen 5-устройство. Това включва и марки като Samsung и Micron, които дори имат ресурсите да направят свои собствени чипове. Нито една от тези марки все още не е обявила подобно нещо.

На хартия Gen 5 удвоява теоретичната честотна лента до 16GB/s в двете посоки за устройство с четири връзки. На практика най-бързите дискове от Gen 4 достигат около 7,3 GB/s, така че нещо малко под 15 GB/s може да е реалистично за дисковете от новата генерация.

Сподели новината в социалните мрежи:
Други новини