Square Enix продаде студията зад „Tomb Raider“ и „Deus Ex“ на шведската Embracer Group!

Square Enix продаде три от своите студия за разработка на игри, заедно със свързаната интелектуална собственост на Embracer Group, шведска холдингова компания, която притежава издатели като Koch Media, Gearbox Entertainment, Sabre Interactive и други.

Сделката е на стойност от $300 милиона в брой и включва придобиването на студиата, създали Tomb Raider и Deus Ex, както и на около 1100 служители в осем локации по света.

В своето прессъобщение за сделката Square Enix заяви, че продажбата ще помогне на компанията да се адаптира към промените, протичащи в глобалната бизнес среда и ще даде възможност за стартирането на нови бизнеси, както и да продължи напред с инвестиции в области, включително блокчейн, AI и облачни услуги.

shadow-of-the-tomb-raider

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Embracer GroupЛарс Уингефорс каза, че компанията е развълнувана от придобиването на Crystal Dynamics, Eidos-Montreal и Square Enix Montreal.

„Ние признаваме фантастичния творчески талант от световна класа и опит за върхови постижения, които бяха демонстрирани отново и отново през последните десетилетия.“ – заяви той в прессъобщение.

Square Enix разкри още, че нейното задгранично подразделение ще продължи да се занимава със сериите Outriders, Life is Strange и Just Cause.

Легендарните франчайзи като Tomb Raider, Deus Ex и Thief, също вече са собственост на Embracer Group, но какво ще се случи там – тепърва ще разберем.

Сподели новината в социалните мрежи:
Други новини