Twitch замесен в пореден скандал! 18 арестувани в Турция заради схема с пране на пари!

Популярната стрийминг платформа Twitch не е в най-добрите си времена напоследък. Въпреки че е един от най-големите сайтове за излъчвания на живо в света, собственост на Amazon, той изпитва затруднения и е погълнат от проблеми.

Примерите за това са много – политиките за излъчваното съдържание, обвиненията за двоен стандарт и справянето по въпросите, свързани с измами. Между другото, скорошно разследване добави още повече проблеми за Twitch, тъй като група стриймъри от платформата бяха установени замесени в измама с пране на пари.

През последна година и малко ситуацията беше толкова проблематична, че редица големи имена напуснаха Twitch, което накара компанията да внесе промени, включително забележими такива в начините си за монетизация. Сега новината за полицейска атака, свързана с измама с пране на пари, отново премества светлината на прожекторите върху една от по-проблемните области на платформата.

twitch-scheme

На 17 май базираните в Истанбул полицейски власти от сектор Киберпрестъпления са провели вълна от акции, арестувайки 18 заподозрени, за които се твърди, че са свързани с турска схема за пране на пари в сайта. Заподозрените са обвинени в сътрудничество със стриймъри в Twitch, които имат голям брой последователи.

Цялата схема е била следната – парите от крадени кредитини карти са използвани за донейти на стриймърите, чрез виртуалната валута в сайта, наречена bits. След като те бъдат изпратени, заподозрените получават истинските пари лично от стриймърите.

Това не е първият път, когато турските власти провеждат операции, свързани с измама. През януари те задържаха 40 заподозрени в 11 провинции, за които се твърди, че са свързани с подобни престъпления.

Въпреки че не е ясно докъде се простира тази измама, новата вълна от престъпления вкара общо 58 души в ареста, заедно с още един заподозрян, който все още се издирва от полицията. Времето ще покаже как Twitch ще реагира на ситуацията на фона на множеството други проблеми.

Сподели новината в социалните мрежи:
Други новини