Видеокартите поскъпват отново! Германия и Австрия отбелязаха значително повишение на цените!

Според статистика, предоставена от някои от най-големите търговци на дребно в Германия и Австрия виждаме, че цените на графичните карти са отново доста завишени. Някои карти, като AMD Radeon RX 6000-серията, достигат над два пъти повече от препоръчителната си цена.

Докладът на 3D Center не включва по-новите карти, реализирани след март 2021 г., но показва отново текуща тенденция на повишаване на цените на GPU. Данните показват, че през последния месец цените на AMD и Nvidia GPU са се увеличили съответно с 18 и 16 процента. Според анализа, в края на юли например, можехме да видим Nvidia RTX 3060 с най-висока цена от 799 евро и най-ниска от 579 евро. Тези стойности са се покачили до 1280 евро до края на август и поддържат тази тенденция. Същевременно, най-ниската цена тогава е била 699 евро.

gpus

Има и друг факт, на който няма как да не обърнем внимание. Модели от малко по-нисък клас като AMD Radeon RX 6800 и RX 6800 XT, могат да бъдат намерени на по-високи цени от мощния RX 6900 XT. Цените са скандално високи дори и за тези, които са готови да ги платят, но всичко това е само знак, че търсенето с много надвишава предлагането.

Важно е да отбележим, че докладът е направен благодарение на данни от Германия и Австрия, а цените може да са доста различни, в сравнение с други страни. Все пак доста от доставчиците слагат и висока надценка именно заради липсата на GPU в момента. Това е пореден показател какво може да причини недостигът на чипове, който е обхванал целия свят.

Компаниите като Nvidia предприемат стъпки, чрез които да освежат малко пазара – съвсем скоро се очаква доста от видеокартите им да получат RAM Boost, като това се очаква през следващите месеци.

Сподели новината в социалните мрежи:
Други новини