Заведоха дела срещу Илон Мъск с искове за $258 милиарда!

Илон Мъск, Tesla и SpaceX са подсъдими по дела за управление на пирамидална схема чрез криптовалутата Dogecoin, а исковете са на стойност от умопомрачителната сума от $258 милиарда.

Според доклад на Reuters, делата са заведени от инвеститора на DogecoinКийт Джонсън – който обвинява Мъск, че е използвал богатството и позицията си на главен изпълнителен директор на двете компании, за да популяризира Dogecoin, да повиши цената му, преди в крайна сметка да го затрие.

Криптовалутата беше представена през 2013 година като на шега и за много кратък срок стана легитимна. Стойността й се вътреше около нулата в продължение на години, докато Мъск не пусна няколко публикации в Twitter в края на 2020-та, което предизвика рязък скок в цената.

Следващите публикации бяха през 2021-ва и изстреляха Dogecoin още по-високо – той достигна своя връх през май 2021-ва ($0.74) но малко след това се срина, като загуби повече от 90% от цената си, а в момента е приблизително $0.06.

elonmusk

Джонсън иска Мъск и компаниите му да спрат да популяризират Dogecoin, а търговията с тази криптовалута да бъде обявена за хазарт, съгласно федералните и щатските закони. Той също така иска обезщетение от $258 милиарда: $86 милиарда актуални щети, представляващи загуба на стойността на Dogecoin от май 2021-ва, плюс иск за тройно нанесени финансови щети.

Мъск не е единственият богат човек, който се сблъсква с проблеми заради популяризирането на Dogecoin. Бившият антивирусен гуру Джон МакАфи също беше обвинен в измама с въпросната криптовалута.

Малко преди МакАфи да екстрадиран в САЩ, за да му бъдат повдигнати обвинения, той беше намерен мъртъв в испанска затворническа килия.

Сподели новината в социалните мрежи:
Други новини