„Facebook“ закрива приложението „Facebook Gaming“ след провал при конкуриренцията с „Twitch“!

Facebook планира спирането на приложението Facebook Gaming, което позволява на потребителите да гледат стриймове на живо и да играят видеоигри. От 28 октомври то вече няма да е достъпно за iOS и Android, докато функциите за игри ще продължат да бъдат достъпни чрез основното приложение на компанията.

„Искаме да изразим сърдечните си благодарности на всички вас за всичко, което направихте, за да изградите процъфтяваща общност за геймъри и фенове, откакто това приложение стартира за първи път. То бе наистина ръководено от общността усилие за внедряване на нови функции за игри в платформата. Въпреки тази новина, нашата мисия да свързваме играчи, фенове и създатели на съдържание с игрите, които обичат, не се е променила и все още ще можете да намирате вашите игри, стриймъри и групи, когато посетите Gaming в приложението Facebook.“

Стартирала преди повече от две години, когато епидемията от Covid-19 предизвика бум както в гейминга, така и в стрийминга, Facebook Gaming беше разглеждан като потенциална заплаха за Twitch, доминиращият играч на този пазар.

twitch123

Според доклад за пазарни проучвания, през второто тримесечие на 2022 г., Facebook Gaming представлява само 7,9% от пазарния дял за количество гледани часове, след Twitch (76,7%) и YouTube (15,4%).

Facebook не е първият гигант, който се опита и не успя да пресъздаде формулата на Twitch. През 2020 г. Microsoft затвори собствената си услуга за стрийминг, Mixer, малко след като подписа сделки за милиони, за да позволи на известния Fortnite-състезател – Tyler „Ninja“ Blevins – да стриймва ексклузивно там.

YouTube, най-близкият конкурент на Twitch, постигна по-голям успех. Гейминг подразделението на компанията успя да изкуши най-добрите таланти от Twitch напоследък, включително Ludwig Ahgren, Rachell Hofstetter и Timothy Betar – по-известни онлайн със съответните си псевдоними „Ludwig,“ „Valkyrae“ и „TimTheTatman“.

Сподели новината в социалните мрежи:
Други новини