Глобалната версия на Steam получи забрана в Китай!

Steam Global е забранен в Китай от 48 часа, а множество доклади, изпратени към медиите, потвърдиха неприятната новина. В страната остава достъпна само китайската версия на Steam, която в момента предлага ограничена библиотека от 103 игри – много малка част от над 110 000 заглавия, които Steam Global има до този момент.

Първи слухът пусна един от надеждните източници при намирането на скрити данни – iFireMonkey, който забеляза наложената забрана и моментално качи скрийншот в Twitter. При опит да се направи проверка с инструмента на Comparitech, който проверява дали даден сайт е блокиран в Китай, след въвеждане на „store.steampowered.com“ се вижда, че Steam е блокиран във всички части на страната, докато „store.steamchina.com“ е достъпен.

steamchina

По този начин банът оставя на китайските геймъри достъп само до Steam China, който стартира за първи път през февруари тази година. Освен че има много по-малко игри — като единствените по-известни заглавия са Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) и Dota 2, платформата не предлага и особено много функции, като Steam Workshop, Community Market, Forum и секцията Activity.

Въпросната забрана е доста груб начин да се сложи край на годината, през която така или иначе страната направи немалко опити и наложи доста ограничения в борбата с игрите. През юли Tencent пусна технология за разпознаване на лица, която сканира лицата на децата, за да ги разпознава и да спазват вечерния час в 22:00, който страната определи като краен за игране на игри през нощта.

Само месец по-късно Китай въведе ново правило, което ограничава непълнолетните да играят игри повече от три часа седмично. По-късно властите забраниха Fortnite, въпреки че играта вече беше силно модифицирана, за да отговаря на строгите правила .

Сподели новината в социалните мрежи:
Други новини