Инфлацията не подмина и Intel! Очаква ни скок в цените на процесорите още през тази година!

Intel се готви да увеличи цените на своите процесори и чипове още през тази година. Компанията има за цел да вдигне стойността на своите водещи процесори и широка гама от други чипове по-късно през годината, включително и на Wi-Fi модулите. Новината вече е пусната официално, като това вероятно ще доведе и до още увеличения на цените на компютри и лаптопи по време на този период.

Цените до момента не са финализирани, но някои чипове може да се покачат с до 20%. Intel вече предупреди по-рано тази година, че продължаващата инфлация и нарастващите разходи за материали, доставка и труд ще са основната причина за това решение.

Gartner разкри тази седмица, че световните доставки на персонални компютри са спаднали с близо 13% през това тримесечие.

„Това е най-резкият спад от девет години на глобалния пазар на компютри, предизвикан от геополитически, икономически и други предизвикателства, касаещи доставките към всички регионални пазари!“

/Gartner/

Пазарът на компютри претърпя феноменален растеж през първите две години от пандемията, но комбинацията от повишаване на цените на енергията, горивата и храните и хората, които прекарват по-малко време у дома, бързо върна тази индустрия към реалността.

Индустрията в Европа, Близкия изток и Африка отбелязва още по-голям спад от 18%, според Gartner:

„Това е сериозен спад след две години на много силен растеж, стимулиран от COVID-19 и от домашните и бизнес потребителите, както и от образователния сегмент. Войната в Украйна също има голямо въздействие върху пазара на персонални компютри, тъй като доставките на компютри за Русия допринасяха между 5-10% от общия обем на персонални компютри в EMEA.“

Ако обмисляте сглобяването на конфигурация за игри или закупуването на предварително сглобен компютър, сега изглежда като идеалното време да го направите – точно преди новото поколение да се появи на пазара, промоциите на доста от търговците си заслужават.

Сподели новината в социалните мрежи:
Други новини