Колко хора играят Dota 2? Ето малко интересна статистика за играта!

Dota2 е еднa от най-старите и сравнително трудни игри в електронните спортове. С течение на времето се появяваха все повече слухове, че базата играчи, с които MOBA-та успя да стартира и увеличи многократно през годините, намалява чувствително, а с това и интересът към нея.

Последните статистики обаче показват, че Dota2 се развива доста добре, а място за притеснения определено няма.

Първият знак, който подсказва, че общността е по-голяма и сплотена от всякога е рекордният награден фонд от $40 000 000, с който се похвали The International 10, благодарение на продажбите на Battle Pass. Второто доказателство е броят активни играчи. Може и да не е най-високият в сравнение с други игри или както в първите години след старта, но със сигурност не е най-нисък.

Веднага си задаваме въпроса:

„Колко души играят Dota 2 през 2021 година?“

dota2-image

Според Steamcharts, играта са играли средно 430 000 потребители за последните 30 дни, а пиковият брой играчи е 720 000. Само за справка, това е доста по-ниска цифра от пика на играта през март 2016 г., когато числата заковаха средно 675 000 играчи на ден и пик от колосалните 1 300 000.

В момента броят на активните играчи все още е вторият най-голям в Steam след Counter-Strike: Global Offensive и е около четири пъти по-висок от броя на играчите на New World, която игра изостава на трето място в списъка.

По отношение на конкурентните игри от своя жанр, Dota2 има да наваксва почти половината от 875 000-те активни играчи на League of Legends. Този факт не е толкова изненадващ, като се има предвид голямата популярност на „отрочето“ на Riot Games, което чупи рекорди по популярност, брой играчи, часове гледаемост и още много други. Всички статистически данни, споменати в тази статия, могат да ни насочат само и единствено към едно просто заключение: броят на играчите в Dota2 премина своя пик, но е далеч от това, играта да напусне мястото, което е заела много отдавна.

Основата все още е там и е толкова силна, колкото е била през последните няколко години. С малко креативност има голям шанс славата да нарасне отново.

Сподели новината в социалните мрежи:
Други новини