Украйна призова Xbox и PlayStation да прекратят поддръжката за Русия!

Вицепремиерът на Украйна призова Xbox и PlayStation временно да прекратят поддръжката си за руския и беларуския пазар след нахлуването на Русия в Украйна. В отворено писмо, публикувано в Twitter, Михаил Федоров призова собствениците на платформите да блокират всички руски и беларуски акаунти, временно да спрат участието на руски и беларуски отбори и геймъри във всички международни събития за електронни спортове.

„До всички компании за разработка на игри и платформи за електронни спортове, Руската федерация извърши измамна и възмутителна военна атака срещу моята страна! Представете си, че през 2022 г. крилати ракети да атакуват жилищни квартали, детски градини и болници в сърцето на Европа? Имаме нужда от вашата подкрепа – през 2022 г. съвременните технологии са може би най-добрият отговор на танковете, залповите ракетни установки и снарядите.“ – заяви той.

„Сигурен съм, че не само ще чуете, но и ще направите всичко възможно, за да защитите Украйна, Европа и целия демократичен свят от кървавата авторитарна агресия – и призовавам временно да блокирате всички руски и беларуски акаунти, временно да спрете участието на руски и беларуски отбори и геймъри във всички международни събития от киберспортовете и да отмените международни събития, провеждани на територията на Русия и Беларус! – допълни още Федоров.

esports-ukraine

Вицепремиерът също така призова Riot Games, Electronic Arts, Ubisoft и Wargaming да затворят офисите си в Русия. Въпреки че нито Sony, нито Microsoft са отговорили на писмото, компаниите от гейминг индустрията лека-полека реагират на продължаващата война в Украйна.

В сряда Sony обяви дарение от $2 милиона за бежанците и международната неправителствена организация Save the Children, за да предостави хуманитарна помощ на засегнатото население в Украйна и страни от региона. Компанията-майка на XboxMicrosoft – все още не е отговорила, но спомена за плановете си да помогне за справяне с кибератаките срещу украинската държава в публикация в блога, публикувана миналата седмица.

Embracer Group, CD Projekt Red и Ubisoft от своя страна публикуваха съобщения в подкрепа, като първите две студия се ангажираха да дарят суми за хуманитарна помощ.

Във филмовата индустрия Sony Pictures, Warner Bros. и Disney изтеглиха филми от екраните в Русия, включително предстоящия The Batman.

Футболният ръководен орган – FIFA – забрани на Русия да участва в предстоящите квалификационни мачове за Световно първенство. УЕФА също отстрани руски отбори от своите състезания.

Към момента на писане на статията, официалната видео игра на FIFA, FIFA 22, не е премахнала Русия или руски отбори от селекцията.

Сподели новината в социалните мрежи:
Други новини