Windows OS не работи добре на Steam Deck, за разлика от SteamOS!

Феновете на Microsoft имат повод за радост, тъй като вече могат да инсталират Windows 10 на новата конзола Steam Deck. И все пак, всеки трябва да прецени внимателно преди да направи тази промяна, тъй като използването на операционната система вместо SteamOS довежда до спад в производителността при някои игри.

Според тестове, игри като Hitman 3 получават голям удар по производителността, когато работят на Steam Deck, оборудван с Windows, като честотата на кадрите пада от 34 FPS в SteamOS до само 19 FPS под Windows 10.

Работата на Doom Eternal също страда, като изглежда играта работи средно на 45 FPS, вместо на 60 FPS. Изненадващо, при Elden Ring „катастрофата“ не е голяма, тъй разликата е само от 7 FPS, в сравнение с Linux.

steamdeck-windowsos

Като оставим настрана производителността на игрите, оптимизацията на Windows 10 на Steam Deck също е съмнителна, тъй като основните елементи на потребителския интерфейс като плъзгача за яркост и състоянието на батерията в момента са неудобни за използване. Преносимата конзола се бори и с режима на заспиване на операционната система, тъй като след като Windows премине в Sleep Mode, му отнема много време, за да се събуди.

Струва си да се отбележи, че Windows 11 все още не е съвместим със Steam Deck, благодарение на ограниченията на Firmware TPM на Microsoft.

Предварителните поръчки на Steam Deck се очаква да пристигнат през третото тримесечие на 2022 г., така че може би оптимизацията може да се подобри, преди повече геймъри да се сдобият с новата конзола.

Сподели новината в социалните мрежи:
Други новини