Тъжната статистика на доживотните забрани на Valve в Dota 2!

По-рано тази седмица нови десет играча получиха доживотна забрана за участие в официални турнири, след като Valve взе това решение, пращайки ги към вече и без това дългият списък.

Ако погледнем назад във времето няма как да не си спомним случката с Алексей „Solo“ Березин и неговият скандален залог от $322, който го изобличи във фиксиране на въпросната среща тогава. Година бе 2013 и играчът определено имаше късмет, тъй като наложеното наказание от Valve бе само 12 месеца, а през следващите години кариерата му процъфтяваше и той някак си успя да продължи да преследва мечтите си.

Други състезатели обаче, нямаха този късмет.

През март 2015 г. бе първият случай, в който Valve издаде доживотна забрана на играч, отбор или организация в Dota 2, за всички официални събития. Оттогава повече от 50 души са получили доживотни или наказания с неопределен срок от организацията. Това директно приключва кариерите им, а мечтите бързо си отиват.

Последният инцидент успя да завлече цели десет играча от South East Asia, включително добре познатите Cheng „vtFαded“ Jia Hao и Lai „AhJit“ Jay Son.

valve-bans

Beyond the Summit, който е домакин на регионалната лига SEA DPC, съобщи, че има доказателства, които показват, че играчите на Team Orca са използвали акаунти на Team Apex, за да се състезават от тяхно име. Инцидентът се случва в откритите квалификации на регионалната лига SEA за място в Дивизия 2. Освен това Beyond the Summit предостави и още доказателства за уреждане на мачове от играчите на Team Orca в BTS Pro Series и други турнири на трети страни.

Историята помни още десетки случаи, при които много състезатели загубиха мечтите си. Като минем през случката с MSI и Mineski (2014), когато отборите признаха, че са участвали в схема за залагания (тогава доживотни наказания получиха и играчи от Team Redemption and Arrow Gaming).

Кой може да забрави скандално известният инцидент в ProDota Americas Cup 3 през февруари 2016 г.? Freddy “SmAsH” Sina, Ricardo “mstco” Roman и Jesus “Ztok” Carhuaricra научиха за своите забрани малко по-късно, когато се опитаха да се регистрират за своите отбори в следващото състезание.

Може би най-изненадващо беше, когато Newbee, Zeng „Faith“ Hongda и Xu „Moogy“ Han получиха доживотни забрани за уреждане на мачове в последните малки квалификации на DPC Сезон 2020. Само два дни по-късно се разбра, че същата съдба очаква и китайския отбор Avengerls.

Миналата година, по време на DPC 2020-21, два отбора от по-ниска дивизия в NAPecado Squad Gaming и Wind and Rain – също го отнесоха заради уреждане на мачове.

Само преди няколко месеца OMEGA esports и някои настоящи и бившо играчи също получиха честитки отново за тази причина. Докато беше в Team Ocean пък, Mid-Laner-ът Chen „zc“ Xiaofeng, също получи парче от „киселия пай“, и отново за фиксиране на мачове.

Статистика расте. Не спира да расте, което е тъжно. Тъжно е за гейминга.

Сподели новината в социалните мрежи:
Други новини